Haring onder een bontjas


Haring onder een bontjas

Het is weer tijd voor Hollandse nieuwe, daarom eens  iets anders.
Hiervan smult zelfs iemand die geen haring lust..

 

Hoofdingrediënten:

4 à 5 middelgrote aardappels
4 à 5 wortels
4 à 5 bietjes
2 à 3 eieren
3 à 4 zoute haringen
100 g mayonaise
100gr crème fraîche
1 à 2 appels
1 ui
50 g geraspte kaas (naar smaak)
50 g gepelde walnoten

Bereiding:

Kook alle groente gaar, laat ze afkoelen, haal de schil van de aardappelen en bietjes. Rasp een voor een de groente op een grove rasp en houd ze apart. Prak de eieren fijn met een vork. Snij de haring in stukjes van 2 bij 1 cm.

meng de mayonaise met de crème fraîche.

Het maken van de salade is erg simpel: alle ingrediënten in laagjes op elkaar leggen met mayonaise als tussenlaag. De laagjes moeten ongeveer 1 cm dik zijn zodat het onderliggend laagje niet zichtbaar is. Neem een platte schaal, dan liggen de laagjes netter op elkaar.

De volgorde is: aardappels – mayonaise – haring – mayonaise –  fijn gesneden ui – mayonaise – eieren – mayonaise – wortelen – mayonaise –  appels – mayonaise – bietjes – mayonaise – geraspte kaas. Op de bovenste laag weer wat mayonaise aanbrengen en deze egaal uitsmeren. Eventueel garneren met in kleine stukjes geprakte walnoten.

De salade smaakt het lekkerst als hij 1 – 1½ uur in de koelkast heeft gestaan.

Deze salade kun je in een grote schaal maken,(hoe groter de schaal hoe meer ingrediënten natuurlijk) maar ook in kleine vormen zoals op de foto. dan is het een heerlijk voorgerecht.