Boeuf bourguignon uit de keukenmuts


Boeuf bourguignon uit de keukenmuts

BENODIGDHEDEN:

150 g buikspek, 1 kg stoofvlees, 2 wortelen, 2 uien, el bloem, 6 dl bourgogne, kalfsfond, 1 teentje knoflook, 1 el tomatenpuree, bouquet garni, 12 geglaceerde uitjes, 200 gr champignons, stokbrood.

Snijd 150 g buikspek in grote dobbelstenen; bak ze in olie en houd ze apart. Snijd 1 kg stoofvlees in dobbelstenen van 5 cm en bak ze rondom in een braadpan bruin. Voeg 2 in plakjes gesneden wortelen en 2 uien in ringen toe. Laat ze zweten en giet zo veel mogelijk vet uit de pan. Bestuif de pan met wat bloem en laat hem wat kleur krijgen. Giet er 600 ml bourgogne en zo veel kalfsfond bij dat alles onderstaat. Voeg 1 geschilde en gekneusde teen knoflook, 1 eetlepel tomatenpuree en een bouquet garni toe. Zet de pan in de kookmuts en bind hem goed dicht. Laat alles 6 uur staan. Verwijder de stukken rundvlees, ontvet het kookvocht, zeef het kookvocht en kook het overgebleven kookvocht eventueel in of bind het met een beetje roux . doe dit vocht over het vlees en voeg het spek, 12 kleine geglaceerde uitjes en 200 g champignons toe. Warm alles op en serveer de Boeuf Bourguignon met bijvoorbeeld sneetjes gebakken knoflookbrood.

BEREIDING:

Een bouquet garni is een bosje van diverse kruiden dat wordt meegetrokken in de bouillon en andere gerechten. De kruiden worden samengebonden in een bosje of worden in een katoenen zakje gestopt en meegekookt met gerechten als bouillon, maaltijdsoepeneenpansmaaltijden of smoorgerechten. Vóór het opdienen wordt het bouquet garni uit de pan gehaald.

Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselietijm en laurier maar er kan ook salierozemarijnselderijdragonbonenkruidbasilicumkoriander, majoraan en kervel in.